Thomas Nursery School

De bouw van de Thomas Nursery is gestart in November 2008 in het plaatsje Bansang, 320 kilometer landinwaarts. Bansang is erg arm en ligt ver achter met de dorpen aan de kust die door de invloed van het toerisme en  een voorsprong hebben op mogelijkheden tot onderwijs en werkgelegenheid.

In Bansang zijn nog geen scholen er is geen apotheek, bank, of internet ………………    De bevolking van Bansang is heel erg blij met de bouw van de nieuwe school. Ze zien eindelijk een vooruitgang voor de toekomst van het dorp Bansang. De ouders zijn daardoor met veel enthousiasme betrokken met de bouw.

De keuken wordt nog niet meteen in gebruik genomen. Het is belangrijk dat de bevolking meegroeit met de vernieuwingen en veranderingen die plaats vinden. Zo kunnen zij op eigen wijze de school sturen en uit ervaring keuzes maken en verbeteringen aanbrengen voor de toekomst.

In 2009 is de school geopend, in 2011 is de keuken in gebruik genomen het is een belangrijk onderdeel voor de scholen, de lunch wordt verzorgd door de ouders, zij betalen zelf de kosten.

https://www.robinhood-gambia.nl/scholen/uitbreiding/

Tijdens de uitbreiding zijn de lessen gewoon doorgegaan.

In 2013 is er een lokaal bijgebouwd, schutting geplaatst, een dubbele poort, de woning van Alieu vernieuwd.

In 2017 zag de school er niet zo best uit. Wij kunnen niet alles blijven betalen aan renovaties en vernieuwingen. De bevolking in Gambia zou zich niet langer zo afhankelijk op moeten stellen en verwachten dat de witte mensen steeds maar weer geld geven voor het onderwijs. Zwart is altijd ondergeschikt geweest aan wit en dat is eigenlijk een heel schrijnend en trieste zaak. In vroegere jaren was dat normaal maar nu moeten we beter weten. Geld en rijkdom betekent niet dat je betere bent, integendeel.

Nog steeds wordt er door donateurs bepaald wat de zwarte mensen met het geld moeten doen maar nooit is er iets ontstaan uit gelijkwaardigheid en dat is zeker mogelijk.

De bevolking in Gambia zou ook zelf geld kunnen genereren voor de maandelijkse kosten en de voortgang van de school, maar hoe kom je in een arm land aan inkomsten voor een school.

Alieu de hoofdleraar heeft een duiventil op school neergezet om de eieren te verkopen maar dat bleek achteraf geen genoeg geld op te leveren bovendien was het een troep en konden de kinderen zich niet goed concentreren in de lessen vanwege de geluiden. Deze duiventil is weggehaald.

We zijn begonnen met  wekelijkse schoonmaken van de school en het renoveren van de meubels. Deze kosten zijn door een kleine zelfstandige uit Gambia gedoneerd.

Kinderen helpen mee, ouders helpen, leerkrachten en vrijwilligers die het belangrijk vinden dat de school een toekomst heeft die zij zelf kunnen bepalen.