Zelfstandig Ondernemen

Kleine zelfstandige bedrijfjes

steunen met wat zij nodig hebben aan bedrijfs- en productiemiddelen waaronder beter gereedschap en goede materialen. Vakmanschap is zeker te vinden in Gambia, maar het is zo jammer dat er weinig of geen hulp is om deze mensen vanuit hun eigen kracht te steunen om zo een eigen bedrijf te runnen waar ze ook van kunnen leven.

Uit Europese landen wordt met containers nog steeds veel meubilair en andere spullen waar behoefte aan is naar Gambia gezonden. Deze spullen kan de Gambiaan wel kant-en-klaar kopen maar worden tegen woekerprijzen aangeboden of gratis gegeven. Zo blijven de eigen mensen die voldoende vakmanschap in zich hebben aan de kant staan. Ze doen geen ervaring op en blijven achter met hun vakmanschap. Door deze inkomstenderving kan een Gambiaanse timmerman geen duurzamer materiaal aanschaffen en blijft dit altijd een oneerlijke concurrentie.

Wanneer de stichting bv een timmerbedrijf steunt wordt dit tevens een stageplaats voor de jonge leerlingen. Deze kunnen als eindexamen bv een artsenpraktijk inrichten of meubilair voor een school. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Ook de Gambianen hebben graag meubels uit Nederland, deze zijn sterker en beter, logisch gevolg van de oorzaak, er kan geen goed materiaal worden ingekocht, timmerlieden hebben weinig ervaring door Nederlandse concurrentie.

Kleine zelfstandigen kunnen een ruggengraat vormen van de Gambiaanse economie. Het komt veel voor dat een timmerman de Nederlandse concurrentie niet aan kan en gaat werken in een restaurant of hotel.

Een gemiddelde werknemer krijgt ongeveer € 1,20 per dag. Deze inkomens zijn niet in verhouding met het geen wat ze dagelijks nodig hebben aan eten. Deze werknemers werken vaak voor bedrijven die zijn opgezet door buitenlanders, hotels, restaurants en andere kleine of grote bedrijven. Gambianen blijven kansloos.

Helaas wordt er veel hulp aangeboden voor ICT opleidingen, dat is wel iets voor de toekomst maar het NU is belangrijker. Op het moment is er geen werk voor al die ICTers, bovendien is er vaak geen stroom, banken doen ook nog veel met de hand.

 

Veel Gambianen starten een African Shop, zelfs de niet geschoolde kunnen dit goed runnen, het wordt overgedragen aan kinderen die al snel erg handig zijn in de verkoop van dagelijkse behoeften aan de lokale mensen. Eigen ideeën leven het langst.

Hebben een meerwaarde

Door zelfstandig te kiezen

Eigen baas blijven

Geen bemoeienissen uit andere culturen