Mobe-ta Nursery

 

Mobe-ta (voor iedereen) een nurseryschool in het plaatsje Serre-kunda. De school is 20 jaar geleden opgezet door Mevrouw Edna Turner. Na het overlijden van Edna heeft haar zoon Musa Turner de school voortgezet. Je ziet hier zowel katholieken als moslims. Tijdens de kerstviering en moslimfeesten wordt er rekening met elkaar gehouden.

 

Musa Turner is een van de beter geschoolde leraren in Gambia. Wij zijn daarom erg blij met hem. Hij kan ook veel betekenen voor de andere scholen.

De school Mobe-ta was gehuisvest in een woonhuis met vele kleine kamertjes ingericht als klaslokaal. De lokaaltjes waren te klein voor zoveel kinderen.

De nieuwe school is gebouwd op het zelfde stuk grond waar Musa tevens eigenaar van is.  Door geldgebrek heeft Musa met zijn gezin 10 jaar bij familie ingewoond, om zo de kinderen een kans te geven op onderwijs en zijn school bestaansrecht te geven. We zijn dan ook erg blij dat we Musa op deze manier konden steunen. De nieuwbouw van de school is mede mogelijk gemaakt door een gift van vereniging Vincentius, een particuliere gift van Jan Gerritse en de stichting “De Helpende Zon”

Inmiddels is de oude school  weer veranderd in een woonhuis, waar Musa sinds september 2008 is gaan wonen met zijn vrouw en kinderen. Musa zorgt zelf voor een groot gedeelte voor de continuïteit van de school. Musa werkt hard met zijn vrouw om de kinderen onderwijs te geven en zelf een goed bestaan op te kunnen bouwen. Ik heb veel respect voor deze man en vrouw, hoe zij op eigen wijze een school weten te runnen en wat nog belangrijker is, Musa weet de ouders van het naar schoolgaande kind te motiveren de kinderen naar school te laten gaan. Musa’s woorden “elk kind heeft recht op onderwijs”. Musa haalt kinderen van de straat om ze gratis onderwijs te geven, wanneer ouders geen geld hebben.

De school staat in een rijker gebied, de ouders betalen hier meer schoolgeld dan op andere scholen, Musa kan het redden zonder enige steun van de stichting.

 

Donaties aan deze school:

Gemeente ‘s-Hertogenbosch

Harry Hoover (Stichting tandheelkunde Gambia)

Rens den Otter

Hoogbouw Zeyst te Zeist